Jak otworzyć restaurację? Pierwsze kroki

Biznes gastronomiczny jest powiązany z nowoczesną kulturą życia, która promuje wspólne wypady ze znajomymi do miejsc, gdzie można dobrze zjeść i wypić dobry alkohol. Uruchomienie restauracji wymaga niestety spełnienia szeregu formalności.

Jak otworzyć interes restauracyjny?

I. Zarejestrowanie działalności gospodarczej

Wszystkie niezbędne informacje znajdziesz na stronie Firma.gov.pl. Posiadając podpis elektroniczny lub profil zaufany, obowiązkowe czynności można wykonać zdalnie.

II. Wybór lokalizacji i jej przystosowanie formalne pod obsługę gości

Lokalizacja zależy przede wszystkim od profilu i wielkości restauracji. Zgodnie z przepisami, lokal gastronomiczny serwujący alkohol nie może bezpośrednio sąsiadować ze szkołą, czy kościołem.

Osoba zainteresowana założeniem działalności gastronomicznej musi uzyskać:

• pozwolenie właściciela budynku, wspólnoty;
• w przypadku, gdy restauracja budowana jest od podstaw – projekt i formalne urzędowe potwierdzenie;
• zgodę BHP i PPOŻ;
• umowę z ZAiKS pozwalająca zabawiać klientów legalnie odtwarzaną muzyką;
• koncesję na sprzedaż alkoholu (każda kategoria procentowa to oddzielne zezwolenie).

Sporego zaangażowania wymaga wybranie odpowiedniego wyposażenia dla gastronomii.

III. Odbiór lokalu przez odpowiednie instytucje

Po adaptacji restauracji należy zgłosić się do Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w celu uzyskania potwierdzenia sanitarnego. Natomiast Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego dopuszcza ostatecznie do prowadzenia interesu restauracyjnego. Jakościowe wyposażenie dla gastronomii przyczynia się do pozytywnego rozpatrzenia tego etapu.

IV. Zatrudnienie pracowników i nawiązanie współpracy z dostawcami

Dostawcy bardzo chętnie podpisują umowy długoterminowe, dodając do nich w prezencie wyposażenie tj. meble barowe. Pracownicy powinni posiadać kartę zdrowia i oczywiście optymalne kwalifikacje.

V. Promocja i sprzedaż

Przede wszystkim przygotuj menu na podstawie przewidywanego popytu. Załóż stronę fanowską na Facebooku. Kreuj ogłoszenia w lokalnych mediach i uruchamiaj promocje dla nowych klientów. Profesjonalne formy reklamy wprowadzaj już na wstępnych etapach rozruchu.

System franczyzy ogranicza formalności

Alternatywą dla samodzielnego uruchomienia restauracji jest wykorzystanie systemu franczyzy. W ten sposób inwestycję łączysz z nabyciem pełnego know how danej sieci, pozwalającego prowadzić sprawdzony biznes.

Na zakończenie

Restauracja to dobry pomysł na budowanie sukcesu finansowego, nawet dla osób nieposiadających fachowych kwalifikacji.

Zanim podejmiesz opisane w artykule kroki, opracuj rzetelny biznesplan uwzględniający wszystkie koszty, wskaźniki i warunki prowadzenia interesu. Restauracja wykazuje pierwsze zyski dopiero po kilku, a nawet kilkunastu miesiącach od uruchomienia.

W im lepsze wyposażenie dla gastronomii zainwestujesz, tym większa szansa uzyskania pożądanej efektywności.

Fot. Getty Images

  • Roman

    wszytko dobrze napisane, jedyne jeżeli chodzi o sprzęt to polecam Poster, zajebisty system i można sporo zaoczędzić.

  • Izabela Korwińska

    Samo zakładanie firmy nie jest trudne, gorzej z utrzymaniem się na rynku. Pomoc w tym zakresie oferuje Centrum Kreatywności jakie powstanie w Warszawie na Targowej 56, wsparcie znajdą tam młodzi kreatywni twórcy z zakresu designu, mody, gier, architektury, filmu i wideo, muzyki,
    radio i tv, ICT, rzemiosła artystycznego, reklamy, fotografii, sztuk perfomatywnych, rynku sztuki i antyków czy rynku wydawniczego.

  • Ewelina Kawecka

    dzisiaj otwarcie restauracji, nie moze sie obejsc bez nowoczesnego pos-a, najlepiej w polaczeniu z kasa fiskalna. Dobrze dobrany do potrzeb i wielkości firmy system POS pomaga nie tylko lepiej zarządzać biznesem, kontrolować stany magazynowe, pracę ludzi, poprawiać jakość i szybkość obsługi, ale także dostarcza cennej wiedzy np. na czym – na jakim produkcie, potrawie sie najwięcej zarabia. Od 8 miesięcy korzystam z systemu storyous w swojej restauracji. i moge polecic. Uważam ze POSy w lokalach gastronomicznych zaczynają byc wręcz niezbędne, a koszty szybko sie zwracają.