Site icon Bizrun.pl

Pierwsza restauracja z gwiazdką Michelin w Polsce

Restauracja Atelier Amaro z Warszawy jako jedyna w Polsce otrzymała gwiazdkę w prestiżowym przewodniku „Michelin Main Cities of Europe 2013”.

Inspektorzy Michelin osobiście odwiedzają poszczególne restauracje, po czym anonimowo (nie ujawniając się) testują zarówno smak potraw, jak i poziom obsługi klienta. Dopiero po przeprowadzonym teście inspektor może się ujawnić, by uzyskać od obsługi dodatkowe informacje.

Jak podaje Gazeta Wyborcza, o tym, że restauracja dostała gwiazdkę, jej właściciel, Wojciech Modest Amaro dowiedział się telefonicznie od Rene Redzepiego, szefa kuchni i współwłaściciela kopenhaskiej Nomy, która trzy lata z rzędu zajęła pierwsze miejsce w prestiżowym rankingu najlepszych restauracji świata. To on poinformował warszawskiego restauratora o wyróżnieniu.

Atelier Amaro działa od 2011 roku. Serwuje ona tradycyjne polskie potrawy w nowoczesnej formie. W 2012 r. restauracja otrzymała tytuł Wschodzącej Gwiazdki, który dawał szansę na zdobycie gwiazdki w kolejnych latach. Cel ten bardzo szybko udało się osiągnąć.

Czerwony przewodnik Michelin oparty jest o system symboli opisujących każdy lokal. Dodatkowo, przy restauracjach oznaczonych gwiazdką, umieszcza się wykaz trzech ich specjalności kulinarnych.

Właściciel restauracji podkreśla, że Polska ma świetne produkty, świetne składniki i zasługuje, by zaistnieć na kulinarnej mapie świata.

MP

Fot. kadr z filmu

Restauracja Atelier Amaro z Warszawy jako jedyna w Polsce otrzymała gwiazdkę w prestiżowym przewodniku „Michelin Main Cities of Europe 2013”.

Inspektorzy Michelin osobiście odwiedzają poszczególne restauracje, po czym anonimowo (nie ujawniając się) testują zarówno smak potraw, jak i poziom obsługi klienta. Dopiero po przeprowadzonym teście inspektor może się ujawnić, by uzyskać od obsługi dodatkowe informacje.

Jak podaje Gazeta Wyborcza, o tym, że restauracja dostała gwiazdkę, jej właściciel, Wojciech Modest Amaro dowiedział się telefonicznie od Rene Redzepiego, szefa kuchni i współwłaściciela kopenhaskiej Nomy, która trzy lata z rzędu zajęła pierwsze miejsce w prestiżowym rankingu najlepszych restauracji świata. To on poinformował warszawskiego restauratora o wyróżnieniu.

Atelier Amaro działa od 2011 roku. Serwuje ona tradycyjne polskie potrawy w nowoczesnej formie. W 2012 r. restauracja otrzymała tytuł Wschodzącej Gwiazdki, który dawał szansę na zdobycie gwiazdki w kolejnych latach. Cel ten bardzo szybko udało się osiągnąć.

Czerwony przewodnik Michelin oparty jest o system symboli opisujących każdy lokal. Dodatkowo, przy restauracjach oznaczonych gwiazdką, umieszcza się wykaz trzech ich specjalności kulinarnych.

Właściciel restauracji podkreśla, że Polska ma świetne produkty, świetne składniki i zasługuje, by zaistnieć na kulinarnej mapie świata.

MP

Fot. kadr z filmu

Exit mobile version