Site icon Bizrun.pl

Seafood Experience, czyli coś dla kulinarnych turystów

Seafood Experience to pierwsze, całkowicie poświęcone najlepszym na świecie rybom i owocom morza kulinarne warsztaty wyjazdowe na polskim rynku.

Według kucharza Ferrana Adrià, najlepsze na świecie ryby i owoce morza pochodzą z Portugalii.

W portugalskich wodach mieszają się elementy tropikalnych środowisk środkowego Atlantyku z zimnymi, północno-europejskimi, tworząc strefę o niespotykanej bioróżnorodności. Tradycyjne, zrównoważone rybołówstwo, utrzymuje krajowe łowiska w doskonałej formie.

Portissimo, organizator utrzymanych w konwencji turystyki rybnej przygód kulinarnych w Portugalii, poprzez warsztaty Seafood Experience oferuje możliwość bliskich spotkań na trzech kulinarnych płaszczyznach:

COOK – czyli zajęcia kulinarne. Każdy z uczestników przy indywidualnym stanowisku kuchennym w stylowej kuchni treningowej, pod okiem wyspecjalizowanego trenera i z kieliszkiem wina w dłoni, przyrządzi najbardziej niesamowite żywe lub ultra-świeże okazy ryb i owoców morza. Własnoręczne przyrządzenie homara z buerre blanc to tylko jedno z wielu kulinarnych przeżyć podczas warsztatów.

EAT – czyli fenomenalne posiłki w kultowych restauracjach sygnowanych nazwiskami największych stacjonujących w Portugalii szefów kuchni. Dania o wyglądzie dzieł sztuki, zaskakujące koncepcją, np. odwzorowujące środowisko życia morskich stworzeń, wykonane z użyciem znakomitych surowców i wymagających wielkiego kunsztu technik kulinarnych.

TRAVEL czyli program kulinarnego zwiedzania, nierzadko w miejscach niedostępnych szerokiej publice, np. na aukcji rybnej, a także intrygujących degustacji lokalnie otrzymywanych produktów, np. podczas wizyty na farmie ostryg połączonej z degustacją i szkoleniem z otwierania tych małży.

Wszystkie trzy kulinarne płaszczyzny uzupełnione są o przystępną wiedzę na temat morskich organizmów, rybołówstwa i oceanu, pozwalającą lepiej zrozumieć, czym są ryby i owoce morza w dzisiejszym świecie.

Warsztaty organizowane są w Lizbonie dla grup składających się z maksymalnie 12 osób (w trakcie zajęć kulinarnych na stanowisko przypada jedna osoba), lub 24 osób (w trakcie zajęć kulinarnych na stanowisko przypadają dwie osoby).

Aby zamówić warsztaty Seafood Experience należy skontaktować się z Portissimo,podając informacje o liczbie zainteresowanych osób i preferowanych datach.

Źródło: Espresso 77 Communications / martabarlak.com

Exit mobile version