Site icon Bizrun.pl

Tańsza żywność, mniejsza inflacja

W lipcu roczny wskaźnik inflacji obniżył się do 4,0 proc. (z 4,3 proc. zanotowanych w czerwcu).

W ujęciu miesięcznym ceny konsumenta obniżyły się – w zasadzie zgodnie ze wzorcem sezonowym – o 0,5 proc.

– Zasadniczym powodem obniżenia się wskaźnika inflacji były niższe ceny żywności, które odnotowały spadek o 2,2 proc. w skali miesiąca. Spadły przede wszystkim ceny żywności sezonowej, czyli głównie warzyw, o prawie 20 proc., podobnie jak to miało miejsce w Czechach – mówi Ernest Pytlarczyk, główny ekonomista BRE Banku.

Istotne wzrosty zanotowano natomiast w cenach wycieczek zorganizowanych (zagraniczne +9 proc. m/m), co związane było ze zmianami na rynku po serii bankructw biur podróży.

– W kolejnym miesiącu oczekujemy spadku rocznego wskaźnika inflacji do około 3,9 proc. Bardziej istotne spadki inflacji powinny nastąpić dopiero w październiku, kiedy realizować będzie się efekt wysokiej bazy. Obecnie zmiany inflacji powodowane są głównie przez czynniki sezonowe, zaś skala spadku inflacji do końca roku ograniczana będzie przez globalnie rosnące ceny żywności – mówi Ernest Pytlarczyk. – Na koniec roku inflacja powinna obniżyć się w okolice 3,0 proc. – dodaje ekonomista.

Dzisiejsze dane przełożyły się na niewielki spadek rynkowych stóp procentowych (o 2 punkty bazowe). Komentarze członków Rady Polityki Pieniężnej potwierdzają jednak brak gotowości do natychmiastowego obniżenia stóp procentowych, pomimo dalszego spadku dynamiki PKB.

Fot. Getty Images

Exit mobile version