– Wydaje mi się, że dziś dla podobnych firm sprzedaż internetowa jest podstawą egzystencji. Odbiorca może uzyskać wnikliwą i fachową informację o serach i zamówić je do domu nie wstając z miejsca – wyjaśnia prowadząca e-sklep.
Zamówione w sieci sery własnej produkcji są etykietowane i zabezpieczone przed uszkodzeniem dzięki próżniowemu opakowaniu – w takiej formie trafiają na stół co trzeciego klienta Rancza Frontiera.
Prowadząca sklep SeryOwcze.pl również nie narzeka na brak pracy w okresie świąt wielkanocnych, kiedy to liczba zamówień znacząco wzrasta. Tak jak w sklepie internetowym Eterno, prowadzonym przez Barbarę Stelmach. Ta ostatnia oferuje gamę ok. 40 unikalnych przetworów – wszystkie są wytwarzane na podstawie autorskich receptur.
– W czasie przed Wielkanocą Polacy zdecydowanie chętniej sięgają po tradycyjne produkty. Obserwujemy wówczas większe zainteresowanie naszymi wyrobami – przyznaje sprzedająca.
Barbara Stelmach w sieci oferuje przetwory i przysmaki owocowe, a na Wielkanoc proponuje m.in. wyjątkowe połączenie ostrego i słodko-kwaśnego smaku chrzanu z żurawiną.
Przedwojenne sękacze w XXI wieku
Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół nie tylko bez pysznego nabiału, ale także wędlin i słodkości – te pozycje na liście sprawunków oznaczają najczęściej całe godziny spędzone na zakupach. Wizyta w sklepie mięsnym nie jest jednak konieczna – tradycyjny salceson czy polędwicę wędzoną na drewnie olchowym możemy zamówić np. za pośrednictwem strony internetowej masarni Jędrek, która dostarcza klientom produkt do domu, pamiętając o zachowaniu szczególnej ostrożności podczas przesyłki.
Paczki z wędlinami wysyłane są przez cały rok, a do kupującego docierają w ciągu 24 godzin. W przypadku zamówień składanych w okresie, gdy temperatura przekracza 15 stopni, sugerowany jest zakup w pojemnikach termoizolacyjnch.
Po sutym świątecznym posiłku czas na deser – Marta Jeżewska z Zakładu Produkcyjno-Handlowego „Mark” zachęca do wypróbowania tradycyjnych sękaczy przyrządzanych według ponad stuletniej receptury. W przedwojennej Polsce sękacze wystawiane w oknach cukierni nieomylnie zwiastowały Wielkanoc – dziś można je zamówić w e-sklepie, za pomocą kilku kliknięć wybierając masę produktu czy rodzaj posypki i polewy. Ceny kształtują się od 7 zł za najmniejszy rozmiar wyrobu (0,2 kg) do 240 zł za olbrzymi sękacz o wadze dochodzącej do 11 kg.
Doceń polskie
Wszyscy znamy włoską pizzę i słynne francuskie wina, podczas gdy rodzima Lista Produktów Tradycyjnych i Regionalnych, sygnowana przez Ministerstwo Rolnictwa, zawiera mnóstwo znakomitych dań i artykułów żywnościowych, o których wielu z nas nawet nie słyszało.