• Najnowsze
  • Trending
  • Wszytskie
  • Startuj
  • Marketing
  • Rozwój
  • Kariera

Jak otworzyć restaurację? Pierwsze kroki

Jak prowadzić biznes z branży beauty & health w dobie digital?

Najnowsze smartfony i ich funkcje

Najnowsze smartfony i ich funkcje

Film w emocjonalnej pigułce? – Zobacz technologię, która zabłysła na Cannes Lions 2016

5 sposobów na udany poranek

5 sposobów na udany poranek

3 kroki podnoszące sprzedaż online

3 kroki podnoszące sprzedaż online

Komunikacja w social media – sposób na generowanie ruchu w serwisach?

Komunikacja w social media – sposób na generowanie ruchu w serwisach?

Gdzie szukać oszczędności, prowadząc firmę?

Gdzie szukać oszczędności, prowadząc firmę?

Porady ubezpieczeniowe dla seniorów

Porady ubezpieczeniowe dla seniorów

Ponad 40% wzrost wartości Energi na GPW

Ponad 40% wzrost wartości Energi na GPW

wtorek, 15 lipca, 2025
  • Login
BIZRUN.pl
No Result
View All Result
  • Wiadomości
  • Startuj
  • Zarządzanie
  • Rozwój
  • Finanse
  • Marketing
  • Urzędy
    • Urzędy Skarbowe
    • Urzędy ZUS
DODAJ NEWS
BIZRUN.pl
  • Wiadomości
  • Startuj
  • Zarządzanie
  • Rozwój
  • Finanse
  • Marketing
  • Urzędy
    • Urzędy Skarbowe
    • Urzędy ZUS
No Result
View All Result
BIZRUN.pl
No Result
View All Result

Jak otworzyć restaurację? Pierwsze kroki

przez Redakcja Bizrun.pl
17 kwietnia 2013
w dziale: Pomysły na biznes, Startuj
0
0
POLECEŃ
601
WIZYT
Poleć FacebookuPoleć na LinkedinieWyślij

Biznes gastronomiczny jest powiązany z nowoczesną kulturą życia, która promuje wspólne wypady ze znajomymi do miejsc, gdzie można dobrze zjeść i wypić dobry alkohol. Uruchomienie restauracji wymaga niestety spełnienia szeregu formalności.

Jak otworzyć interes restauracyjny?

Powiązane wiadomości

Linque Solutions – szansa dla polskich start-upów

Google Campus w Warszawie

Jak zbudować unikalną markę?

I. Zarejestrowanie działalności gospodarczej

Wszystkie niezbędne informacje znajdziesz na stronie Firma.gov.pl. Posiadając podpis elektroniczny lub profil zaufany, obowiązkowe czynności można wykonać zdalnie.

II. Wybór lokalizacji i jej przystosowanie formalne pod obsługę gości

Lokalizacja zależy przede wszystkim od profilu i wielkości restauracji. Zgodnie z przepisami, lokal gastronomiczny serwujący alkohol nie może bezpośrednio sąsiadować ze szkołą, czy kościołem.

Osoba zainteresowana założeniem działalności gastronomicznej musi uzyskać:

• pozwolenie właściciela budynku, wspólnoty;
• w przypadku, gdy restauracja budowana jest od podstaw – projekt i formalne urzędowe potwierdzenie;
• zgodę BHP i PPOŻ;
• umowę z ZAiKS pozwalająca zabawiać klientów legalnie odtwarzaną muzyką;
• koncesję na sprzedaż alkoholu (każda kategoria procentowa to oddzielne zezwolenie).

Sporego zaangażowania wymaga wybranie odpowiedniego wyposażenia dla gastronomii.

III. Odbiór lokalu przez odpowiednie instytucje

Po adaptacji restauracji należy zgłosić się do Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w celu uzyskania potwierdzenia sanitarnego. Natomiast Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego dopuszcza ostatecznie do prowadzenia interesu restauracyjnego. Jakościowe wyposażenie dla gastronomii przyczynia się do pozytywnego rozpatrzenia tego etapu.

IV. Zatrudnienie pracowników i nawiązanie współpracy z dostawcami

Dostawcy bardzo chętnie podpisują umowy długoterminowe, dodając do nich w prezencie wyposażenie tj. meble barowe. Pracownicy powinni posiadać kartę zdrowia i oczywiście optymalne kwalifikacje.

V. Promocja i sprzedaż

Przede wszystkim przygotuj menu na podstawie przewidywanego popytu. Załóż stronę fanowską na Facebooku. Kreuj ogłoszenia w lokalnych mediach i uruchamiaj promocje dla nowych klientów. Profesjonalne formy reklamy wprowadzaj już na wstępnych etapach rozruchu.

System franczyzy ogranicza formalności

Alternatywą dla samodzielnego uruchomienia restauracji jest wykorzystanie systemu franczyzy. W ten sposób inwestycję łączysz z nabyciem pełnego know how danej sieci, pozwalającego prowadzić sprawdzony biznes.

Na zakończenie

Restauracja to dobry pomysł na budowanie sukcesu finansowego, nawet dla osób nieposiadających fachowych kwalifikacji.

Zanim podejmiesz opisane w artykule kroki, opracuj rzetelny biznesplan uwzględniający wszystkie koszty, wskaźniki i warunki prowadzenia interesu. Restauracja wykazuje pierwsze zyski dopiero po kilku, a nawet kilkunastu miesiącach od uruchomienia.

W im lepsze wyposażenie dla gastronomii zainwestujesz, tym większa szansa uzyskania pożądanej efektywności.

Fot. Getty Images

Tagi: gastronomiarestauracja
UdostępniUdostępniWyślij

NAJLEPSZE SZABLONY STRON 2018 / 2019

BIZRUN.PL

Pomagamy prowadzić i rozwinąć Twoją firmę!

Zegarek.pl - Wyjątkowe zegarki w doskonałych cenach

POPULARNE

  • Ile kosztuje wykończenie pod klucz?

    0 udostępnień
    Udostępni 0 Tweet 0
  • Poszukiwanie pracownika: profesjonalne ogłoszenie

    0 udostępnień
    Udostępni 0 Tweet 0
  • Banki chętniej sprawdzają klientów

    0 udostępnień
    Udostępni 0 Tweet 0
  • Czy okulary można odliczyć?

    0 udostępnień
    Udostępni 0 Tweet 0
  • Wzbudź szacunek pracowników (10 zasad)

    0 udostępnień
    Udostępni 0 Tweet 0
Bizrun.pl

2010 - 2018 © EUEXS SP ZOO
Polecamy jeszcze: Zegarek.pl | Mediarun.com | Marketingsummit.eu

Nasze projekty

  • Marketingsummit.eu
  • Mediarun.com
  • Zegarek.pl
  • Konkurs

Obserwuj nas

No Result
View All Result
  • Wiadomości
  • Startuj
  • Zarządzanie
  • Rozwój
  • Finanse
  • Marketing
  • Urzędy
    • Urzędy Skarbowe
    • Urzędy ZUS

2010 - 2018 © EUEXS SP ZOO
Polecamy jeszcze: Zegarek.pl | Mediarun.com | Marketingsummit.eu

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In