Działalność w Polsce rozpoczyna nowa sieć franczyzowa. Express Kuchnia Marche opiera się na koncepcji, zgodnie z którą klienci sami nakładają sobie do naczyń potrawy, za które potem płacą przy kasie.
Na świecie podobne systemy restauracji są bardzo popularne, w Polsce dopiero zaczynają się rozwijać. Najczęściej samoobsługowe lokale gastronomiczne przyciągają klientów dobrą relacją jakości do ceny. Tak ma być również w wypadku nowej polskiej sieci.
Koszt otwarcia lokalu w systemie Express Kuchnia Marche wymaga nakładów w wysokości 350-450 tys. zł netto. W zamian franczyzodawca obiecuje zwrot inwestycji w skali ok. 30 proc. rocznie. Zwrot zainwestowanego kapitału powinien nastąpić nie później niż po 36 miesiącach działalności restauracji.
Obecnie lokale Express Kuchnia Marche działają w Poznaniu, Lubinie (lokale własne franczyzodawcy) oraz w Płocku (pilotażowy lokal franczyzowy). Kolejna restauracja powstaje w Rzeszowie.
Właścicielem systemu jest firma American Trading Company z Wrocławia, do której należy wrocławska restauracja Splendido.
MP